Příběh Jary Šamborové - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Blok, 2014)
Mladá dívka z Vysočiny odjíždí do velkého města, do místa svého prvního zaměstnání. Mnoho věcí je pro ni docela nových. Od zářivých výkladů plných lákavého zboží až po návštěvy biografů nebo procházky krásným velkým parkem... Samozřejmě se setkává i s novými lidmi a poznává je v dobrém i zlém. A pak se zamiluje. Příběh Jary Šamborové (téměř neznámá a zapomenutá próza Vlasty Javořické) je příběhem o lásce v době první republiky.