Strašidlář. - Klimek, Hynek, 1945- (Grada Publishing, 2015)
Vypravěč Ignác, jeden ze smutných přízraků, zavede všechny děti, které mají rády strašidelné příběhy, mezi nemilosrdné pány a jiné hříšníky. Jejich duše totiž nenalezly po smrti zasloužený klid, a tak musí tito lidé jako přízraky dodnes obcházet místa, kde za svého pozemského života pobývali nebo kde spáchali zlý skutek. Některé hříšníky provázejí čerti, mnohdy v podobách černých kocourů, koní i jiných zvířat. Autor uvádí také pověsti o lidech, kteří žili spořádaně, ale jejich duše natolik přilnula k místům, kde pobývali, že v přízračné podobě tato místa nadále chrání. Další díl oblíbené série pohádkových příběhů, které vycházejí z lidových pověstí. Všechna místa, kde se čtenáři mohou s přízraky setkat, najdou v ilustrované mapce České republiky, kterou stejně jako ostatní ilustrace v knize krásně ztvárnila Zdeňka Študlarová