Za letních nocí se tu nespí lehce : antologie povídek z finského severu - Burdová, Zuzana, 1995-; Horká, Karolína; Kalábová, Hana; Kauppinenová, Laura, 1994-; Kujal, Petr; Mendelová, Ivona, 1995-; Rýdza, Eva; Schůtová, Blanka, 1993-; Střížková, Dominika; Turčanová, Eliška; Vorlíková, Zuzana (Scholares, 2019)
Antologie čtrnácti finských povídek od 2. poloviny 20. století až do počátku 21. století, tématicky spjatých s nejsevernějšími oblastmi Finska a životem v nich. Prostředí ledových, řídce osídlených severních oblastí Finska s sebou nese specifický způsob života a plodí i specifickou literaturu. V tomto souboru editoři shromáždili třináct ukázek povídkové tvorby severního Finska, s důrazem na tvorbu ženských autorek. Od nejstarších povídek, které s lehkou ironií komentují soužití původních obyvatel Laponska s turisty, hledajícími zážitek panenské přírody, přes příběhy sezónních dělníků v nehostinné krajině, ozvuky války, která severofinské regiony krutě poznamenala, reflexe osudů vyčerpaných žen, napětí mezi finským severem a jihem, atmosféru přísně náboženského prostředí v některých oblastech - až po obraz z uprchlického tábora v posledních letech. Doplněno stručnou studií o severofinské literatuře.