Sběračka kostí - Svozilová, Ludmila, 1959- (Krigl, 2019)
Hororový román české autorky o mýtické sběračce kostí, která je v kopcích Českého středohoří přinucena svést svou osudovou bitvu. Elíšébah, zvaná Pírko - v Čechách Alžběta Pírková - je sběračka kostí. Mytická Kainova sestra se vrací už téměř šest tisíciletí, za tu dobu se z ní stala trochu drsňačka. V každém ze svých životů se stěhuje na místa, kde leží zničené a vydrancované hroby, aby posbírala kosti, spálila je a obřadně pohřbila. Nikdo jiný netuší, že mimo to celá tisíciletí pátrá i po něčem, co je pro ni samotnou životně důležité a co kdosi uložil možná právě doprostřed Českého středohoří. Začátkem února 2018 Alžběta opouští šumavské Sudety a odchází do Litoměřic. To, co na ni čeká v magické krajině vyhaslých sopek, je daleko děsivější, než předpokládala. Každou úplňkovou noc je rituálně obětována mladá dívka a všechny zavražděné se jí znepokojivě podobají... Nakladatelská anotace. Kráceno.