Antarktida lásky - Stridsberg, Sara, 1972- (Fleet, 2020)
Originální román respektované švédské autorky, v němž brutálně zavražděná žena sleduje z druhé strany svět živých a stopu, kterou v něm zanechala. Volnou inspirací pro originální fantasticko-psychologickou prózu byl švédské autorce skutečný a dosud nevyřešený případ vraždy z roku 1984. Stridsbergová učinila protagonistkou svého vyprávění samotnou oběť, prostitutku a narkomanku Catrine da Costa. Ta už jako mrtvá, jakoby osvobozená od všech bolestí, strachů a vin života, který nedokázala žít, sleduje z druhého břehu svět, z nějž odešla. Už bez emocí se vrací ke svému zavraždění, rekapituluje svůj zmarněný život a především sleduje další život svých dětí, jimž zaživa nedokázala být matkou. Z odstupu smrti objevuje "Antarktidu lásky" - kontinent neprobádaný, chladný a temný i věčně fascinující. Román se vyznačuje velmi silnou atmosférou, kombinací křehkosti a krutosti a bez jakýchkoli soudů vykresluje sugestivní obraz nezralé, zranitelné bytosti, po kruté smrti šťastnější než zaživa.