Šarlatán - Klíma, Josef, 1951- (Universum (Euromedia Group), 2020)
Román je knižní podobou scénáře k filmu režisérky Agnieszky Holland, který je inspirován životním příběhem lidového léčitele Jana Mikoláška. Hlavní hrdina Jan v sobě objeví zvláštní talent, který mu dává léčitelské schopnosti. Jako syn zahradníka má blízko k bylinkám a svůj dar se snaží zdokonalit. Velmi záhy se stává známým a je vyhledáván nejen obyčejnými lidmi, ale i slavnými a mocnými. Jeho nevšední život v obou násilnických režimech, nacistickém i komunistickém, příkladně ilustruje dramatické události našich dějin v jejich tragickém kontextu.