Podbrdské ženy - Poncarová, Jana, 1983- (Motto, 2020)
Velmi syrový příběh mapuje život jedné rodiny na podbrdském venkově v průběhu celého 20. století. Příběh o tom, jak mateřská (ne)láska ovlivní příběh celých generací. Příběh začíná po první světové válce. Mírek vyrůstá se sestrami a despotickým otcem bez matky, která zemřela po porodu jeho nejmladší sestry. Smrt matky ovlivnila jeho vztah k ženám a citově plochý Mírek nedokáže navázat hodnotný vztah. Po svatbě si přivádí do hospodářství veselou a dobrosrdečnou Emilku. Emilka však netuší, že na ni čeká jen hrubé zacházení ze strany Mírka a jeho otce a nekonečná dřina na statku. Prací sedřená Emilka krátce po válce umírá a zanechává po sobě dceru Janu. Jana vyrůstá jen se svým otcem a zakouší, jaké to je, když chybí máma. Když se vdá, ani ona nenajde v rodinném životě štěstí. Nedokáže dávat svým dětem lásku, které se jí nedostalo ze strany otce. Poranění předávaná z generace na generaci přechází na její dceru Johanku. Johana si však uvědomuje, jak negativně ji předchozí generace žen v jejím rodě ovlivnily, a snaží se najít své místo v životě.