Tvář vod - Silverberg, Robert, 1935- (Mistrovská díla SF, 2021)
Sci-fi román amerického klasika žánru vypráví o mystické vodní planetě, na níž našli útočiště pozemšťané. Dříve vězeňská planeta, nyní jedna z mnoha, které poskytly útočiště lidem po zkáze Země. Hydros je svět bez pevniny, jen s obrovským celoplanetárním oceánem. Moře se hemží mnoha zjevně inteligentními formami života různých druhů a jedna - dvounohá humanoidní forma - pro sebe vytvořila vlastní zemi: plovoucí ostrovy. A toleruje pozemšťany, kteří na nich také žijí. Když se jeden z lidí dopustí neodpustitelného prohřešku, on a jeho bližní jsou přinuceni domovský ostrov opustit. Vydají se ve flotile lodí přes nepřátelský oceán hledat nový domov... A rozluští tajemství, které je s vodní planetou spojené... Najdou mýtickou Tvář vod. Nakladatelská anotace.