Andělin popel - McCourt, Frank, 1930-2009 (Pozdní sběr ;, 2021)
Dnes již klasický autobiografický román amerického autora, kde vzpomíná na své dětství a mládí v třicátých a čtyřicátých letech v Irsku, odkud jeho rodina pochází. Zpráva o neuvěřitelně strádajícím, ale sounáležitém a často komickém životě irské rodiny vypovídá nejen o životních zvratech a stereotypech, ale také o dobové atmosféře této éry dvacátého století. Tragikomické autobiografické vyznání je působivým dokladem ryzího irského naturelu, sepsané s hlubokým citem a velikým stylistickým uměním. Román byl v roce 1997 oceněn Pulitzerovou cenou za literaturu.