Kulatý svět - Pekárková, Iva, 1963- (Ikar, 2021)
Šokující výpověď o životě obyvatel známého vídeňského uprchlického tábora Treiskirchen z počátku 80. let 20. století. Uprchlíci ze všech koutů světa se v této přestupné, pro někoho i poslední stanici postupně odpoutávají od kořenů, ztrácejí své soukromí, kontinuita jejich životů je brutálně přerušena. Navíc jsou nuceni žít s neznámými a často podivnými a nedůvěryhodnými lidmi. Trvalý stres se někteří snaží mírnit alkoholem a samotu nahrazují sexem, který se v tomto prostředí stává hlavním prostředkem lidské komunikace. Dobře napsaná, drsná, a autenticky působící kniha.