Strašidlo minulosti : případ bezděčného detektiva Oty Finka - Velinský, Jaroslav, 1932-2012 (Mystery Press, 2023)
Detektivní román českého autora. Starý poválečný příběh rozkrývá hlavní hrdina Ota Fink po letech, kdy se vrací na místo činu. Drsná léta těsně po konci druhé světové války. Nález lidských kostí ve špatně přístupné lesní rokli kdesi v pohraničí svědčí o zločinu, jehož pachatele se policii nepodaří vypátrat. Bezděčný detektiv Ota Fink - v civilu soustružník - se po letech zvláštní náhodou vrací na místo, kde byl jako patnáctiletý učeň na své první letní brigádě a kde se také zamiloval do o dva roky starší Lucie. Od té doby ji neviděl a pro jiné lásky ji nakonec pustil z hlavy. Až teď se dozvídá, že krásná Lucie den po jeho odjezdu z brigády záhadně zmizela. Říká se, že je dávno po smrti a mechem porostlé kosti objevené houbařem v hromadě jehličí a tlejícího listí byly její. Nakladatelská anotace. Kráceno.