Padesátka : čím žijí ženy v období přechodu - Kapsová, Lenka, 1971- (Host, 2023)
Kniha téměř o všem, co těší a trápí ženy kolem padesátky. Co se vám vybaví při slovním spojení "žena v přechodu"? Pokud zabrousíte na internet, abyste zjistili něco víc, dočtete se o návalech horka, osteoporóze a ztrátě libida. Ženy v tomto období však prožívají mnoho dalších změn - a právě na ty se autorka Lenka Kapsová vyptávala svých kamarádek a vrstevnic. Jak se v tomto věku smiřujeme s proměnou vzhledu? Co pro nás ve zralém věku znamená krása? Co s naším tělem dělá vymizení menstruačního cyklu? Jsme stejné jako naše matky? Dokážeme své dospívající děti nechat vyletět z hnízda? Jak vypadá sexuální život po padesátce? Jaký význam má v tomto věku tvořivost či víra? Pečlivě sestavené úryvky z rozhovorů, propojené osobními komentáři a autorčiným vyprávěním, vytvářejí čtivý příspěvek k důležitému, ale často opomíjenému tématu. Kniha je doplněna pěti delšími rozhovory s odbornicemi, které téma zralého ženství nahlédly prostřednictvím svých oborů - gynekologie, psychoterapie, prožitkového zpívání, víry a sociologie.