Já a štrúdl - Tejkalová, Jiřina, 1955- (Lika klub, 2011)
Přibližně padesátiletá hrdinka, která je také vypravěčkou celého příběhu, je majitelkou pekárny, specializující se především na výrobu tradičních českých moučníků. Z nich dosahuje nejvyšší kvality i popularity ovocný závin, který se stává nejprodávanějším produktem a po více než dvacet let zajišťuje ústřední protagonistce a její rodině přiměřené životní podmínky. Situace se ovšem začne brzy komplikovat: maminka hlavní postavy ve svých sedmdesáti letech náhle propadne svatebnímu opojení a rozhodne se pojmout za chotě svého vídeňského tanečníka z jiřinkového plesu, o šestnáct roků staršího Roberta, který se znenadání objeví na scéně. Její muž navíc začne trpět depresemi, uzavírá se do pokoje, kde sedí před nezapnutou televízí, obrní se mlčením a se svou ženou odmítá prohodit byť jen jediné slovo. K dovršení všeho směřuje manželství jednoho ze dvou synů k definitivnímu rozpadu. I za těchto okolností se snaží hrdinka "zachovat klid a nezbláznit se" a neúnavně hledá způsob, jak tuto rodinnou krizi překonat...