Severina a Simeón - Monsó, Imma, 1959- (Světová knihovna (Odeon), 2025)
Generační román oceňované katalánské spisovatelky se odehrává na pozadí bouřlivých španělských dějin druhé poloviny 20. století. Září 1962: mladá žena, sotva dvacetiletá Severina přijíždí po studiích učitelství do horské vesnice v Pyrenejích, kde má působit jako provizorní učitelka základní školy. Rodiče byli odpůrci generála Franka a vychovali ji netradičně, matka ji učila doma, aby nemusela chodit do režimních škol. Na první pohled je jasné, že Severina do nového prostředí nezapadá: liší se svým smýšlením, oblékáním a chováním. Její pozornost hned na počátku upoutá starší charismatický muž jménem Simeón, který se také chová značně nekonformně a vymyká se zdejším zvyklostem. Sousedé si od něj uchovávají odstup - někteří ho respektují, jiní ho ignorují nebo nenávidí. Simeón se načas stává mužem jejích snů a představ... Nakladatelská anotace. Kráceno.