Wavesbury. - Návara, David, 1981- (Jonathan Livingston, s.r.o., 2019)
Historický román českého autora o osudech hrdinného britského vojáka se odehrává v letech 1752 až 1764. Plukovník lord David, hrabě z Wavesbury, je zkušeným, schopným a odhodlaným vojákem britské armády, který považuje službu vlasti za to nejdůležitější. Zároveň se na rozdíl od některých svých spolubojovníků nebojí být mimo bitevní pole dobrým přítelem, postavit se za slabší a řídit se podle svých morálních zásad. Když byl, tak trochu za trest, vyslán na skotskou Vysočinu, netrvá dlouho a získá v místním zemanovi Alastairovi MacDermottovi věrného přítele a důvěrníka. Proto když po pár letech přijde zpráva, že Alastair byl zabit, David neváhá a bez prodlení vyrazí na jeho pohřeb. Zde potkává zemanovu sestru Elizabeth, v níž nalézá zalíbení, pozná v ní svou budoucí partnerku i souputníka na dobrodružných cestách, které ho ještě čekají. Už zanedlouho zasáhne do životů hrdinou sedmiletá válka, ta prověří jejich odvahu, odhodlání a vzájemné vztahy.