Zemři, Kaine. - Svozilová, Ludmila, 1959- (Golden Dog, 2023)
Fantastický thriller české autorky uvádí čtenáře do tajemného světa provincií Kanady. Matyldiny životní jistoty se jedna po druhé tříští během několikaměsíční krvavé cesty napříč provinciemi Kanady. Kým je ve skutečnosti člověk vedle ní? Kdo je ona sama? Čemu ještě vůbec může věřit? Věci nejsou tím, čím se zdají být, a ten, kdo Matyldu sleduje, už má s lidskou bytostí pramálo společného. Matylda prchá a pokouší se zametat stopy. Učí se obnovit ztracené schopnosti. Rezignuje, ale znova se staví na nohy. Tváří v tvář smrti bojuje divoce, zákeřně a bez ohledu na vlastní život. Zbývá jí poslední karta, jediný možný zoufalý krok. Nakladatelská anotace. Kráceno.