Žoldnéři fantazie : sborník fantasy povídek. - Žoldnéři fantazie (soutěž) (Česká fantastika, 2025)
Vítězné povídky 14. ročníku literární soutěže Žoldnéři fantazie. Znamená příchod Krakena, že na scéně se vynoří i dílo H. P. Lovecrafta? Naši literární hosté si to evidentně myslí! Karel Doležal i Jan Dobiáš pojali své povídky v jeho duchu. A Františka Vrbenská, stálice fantastického žánru, nám na konci knihy ve dlouhé stati vysvětlí, že za všechno mohou básníci, najmě Brit Alfréd lord Tennyson. Nekrmte krakeny, a když, dejte pozor, ať Vám neukousnou ruku! Případně polovinu trupu. Mezi soutěžícími opět naleznete jména vycházejících hvězd: Lucie Kaňová, Magda Duhonská, Lukáš Vlasák; i nováčky, kteří se o své místo na obloze teprve derou. Tematicky patří Chovatelé krakenů k nejpestřejším a od historické fantasy přecházejí ke klasické až po moderní humornou a filosofickou. A možná přijde i Cthulhu a zadupe! Nakladatelská anotace.