Luciina volba - Berková, Dagmar, 1954- (MOBA, 2025)
Hluboce lidský příběh založený na skutečných událostech, jímž se jako červená nit vine touha po lásce, uznání a svobodném rozhodování o vlastním životě. Osmnáctiletá Anna, postižená dětskou obrnou, se vzbouří proti kruté výchově a údělu služky, který jí určila matka. Na podzim roku 1938 se bez podpory rodiny vydává ze zaostalé slovenské vesnice do Bratislavy a dále do Prahy. Tady si chce splnit svůj sen vystudovat medicínu. Annina odhodlaná povaha ovlivní i její dceru Lucii. Matčina tvrdá výchova, plná předsudků, přinese vzdor, nevěru, a nakonec i rodinnou tragédii. Nakladatelská anotace.