Výbuch nad tajgou : 100 let výzkumu tajemství Tunguzského "meteoritu" - Jiránek, Jiří, 1946- (Mladá fronta, 2008)
Ke stému výročí tunguzské události, jež připadá na 30. června 2008, připravil autor napínavé čtení o nelehkém hledání pravdy o podstatě tunguzského "meteoritu". Teorií bylo hodně: od meteorit přes jaderný výbuch, UFO, černou díru či kus antihmoty až po testování supertajných zbraní. Všechny pokusy o vysvětlení mají nezřídka i velmi rozumné opodstatnění, a tak se historie výzkumů tunguské události čte jako skutečná vědecká detektivka