Katalánec - Gordon, Noah, 1926- (Knižní klub, 2008)
Nejnovější román Noaha Gordona, kterého známe jako skvělého vypravěče zejména historických románů z lékařského prostředí, nás zavede na španělský venkov, do Galicie. Na vinici své rodiny se vrací z toulek po světě Josep, druhorozený syn... S překvapením zjistí, že jeho starší bratr Donat chce rodinné vinice prodat. Protože má za sebou pár let práce na nejlepších francouzských vinicích, rozhodne se, že se zadluží a od bratra rodnou hroudu koupí. V okolí se ovšem po staletí pěstuje vinná réna nikoli na lahodný mok, ale na výrobu vinného octa. A právě tohle chce Josep změnit. Sledujeme jímavý příběh o lásce k půdě a o proměně rebela v usazeného