Agatha Christie : dokončený portrét - Norman, Andrew, 1943- (Paseka, 2009)
Andrew Norman se pokouší ve své knize nabídnout klíč k záhadám, jež vzrušují čtenáře knih slavné Agathy Christie neméně než detektivní příběhy Hercula Poirota a slečny Marplové: snaží se totiž nalézt odpovědi na nikdy neobjasněné události a sporné otázky Agathina pestrého života. Mezi ně patří především její zmizení v roce 1926, kdy byla spisovatelka jedenáct dní nezvěstná. Jak známo, byla ve své době například obviněna, že chce tímto "trikem" zvýšit prodejnost svých knih. Jiní jí vyčetli, že své záhadné zmizení zinscenovala proto, aby se k ní vrátil její manžel Archie. Norman však nabízí vysvětlení, jež vychází z poznatků moderní medicíny. I v dalších kapitolách se netají svým přístupem lékaře a psychologa. Zejména se tak snaží rozluštit i další okolnosti spisovatelčina života a pohnutky jejího jednání, jež jsou až dosud zahaleny v mlze dartmoorských blat. Kdo byl onen záhadný střelec, jehož přízrak jí celý život naháněl hrůzu? Jakou roli sehráli v jejím životě oba rodiče a manžel Archie? Co ji motivovalo k napsání obrovského množství knih, jichž se prodalo přes dvě miliardy výtisků?