Tak kde to bolí? : jeden den v životě veterinárního chirurga - Trout, Nick (Paseka, 2009)
Veterinář zformovaný v klasickém britském duchu Jamese Herriota a působící nyní v americkém prostředí, kde majitelé zvířecich miláčků vydávají na jejich léčení miliardy dolarů ročně, zábavně a poutavě vypráví o jednom pomyslném dni věhlasného "zvířecího chirurga", vrchovatě naplněného událostmi, jak mu utkvěly v paměti za čtvrtstoletou praxi . Jde však zároveň i o knihu o nesmírně hlubokém vztahu mezi lidmi a zvířaty jako jejich společníky, přáteli a v pravém slova smyslu životními druhy. Zvěrolékař totiž sice léčí zvířata, ale dělá to "pro" lidi.