Kamenná plachta : švédská detektivka - Edwardson, Ake, 1953- (Severská krimi, 2009)
Když jednoho dne zavolá Eriku Winterovi jeho láska z mládí Johanna Osvaldová a poprosí ho o pomoc při pátrání po jejím otci, netuší Winter, do jakého dobrodružství se pouští. Axel Osvald totiž odcestoval do Skotska, aby zde odhalil tajemné zmizení svého otce Johna, rybáře, který je od druhé světové války nezvěstný. Z této cesty se však Axel nikdy nevrátí a po nějaké době je v pustých horách nalezena jeho mrtvola. Šlo o vraždu? Má jeho smrt něco společného s jeho otcem? Proč byl nalezen nahý?