Ztracené město v Amazonii : po stopách největší záhady 20. století - tajemného Eldoráda - Grann, David, 1967- (Víkend, 2010)
Celé generace vědců a dobrodruhů pohlcovala touha najít to, co se označovalo jako "největší záhada 20. století" . V oblasti Amazonky, v největší džungli na světě, se údajně mělo skrývat starodávné město protkané sítí cest, mostů a chrámů. Když se Evropané na přelomu šestnáctého století poprvé objevili v Jižní Americe, byli přesvědčeni o tom, že se v džungli nachází zářné království Eldorádo, které údajně oplývalo takovou hojností zlata, že obyvatelé rozemílali zlato na prášek a rozfoukávali jej "dutými tyčinkami po nahých tělech, až se blýskala od hlavy k patě". Při jeho hledání zemřely tisíce lidí.David Grann se rozhodl vypátrat osud Percyho Harrisona Fawcetta, velkého badatele počátku 20. století. Úspěšně sice zvládl mnohé výpravy do Amazonie, ale ta poslední v roce 1925, při níž hledal bájné město Z, ztracenou civilizaci věků, mu byla osudná. Amazonka pohřbila veškeré snahy vypátrat Fawcettovu poslední výpravu.David Grann se pustil do neuvěřitelně pečlivého a náročného bádání, získal dosud neodhalené prameny, navštívil Fawcettovy příbuzné a za archeologem Heckenbergerem se vydal na samý konec světa. Jeho nebezpečná výprava přinesla neuvěřitelně cenné informace.