Putování vodníků od rybníka k rybníku : pohádky k usínání - Krejča, Miroslav, 1931-2005 (Portál, 2010)
Vodníci Stulík a Blatoušek spolu putují po jižních Čechách a hledají rybník, který by jim poskytl "vodu nad hlavou". Každá z krátkých pohádek se věnuje určité části cesty. Vypráví se v nich, co vodníci na svých cestách zažili, s kým se setkali a co jim setkání přineslo. Hned na začátku jsou svědky pranice vodníků o rybník Rožmberk, u dalšího rybníka potkají vodnickou školku, také pomohou hubenému vodníkovi uchránit jeho rybník před ohnivým strašidlem. Nakonec se po všech útrapách rozdělí a každý si najde svůj rybník. Kniha je psána pro děti ve věku do 10 let, ale i pro všechny ostatní, kdo mají rádi pohádky a jižní Čechy