Kacířka : proč islám právě teď potřebuje reformaci - Hirsi Ali, Ayaan, 1969- (Ikar, 2016)
Autorka se narodila v Somálsku a v roce 1992 požádala o azyl v Nizozemsku, kde udělala úspěšnou kariéru - vystudovala politologii a byla zvolena do nizozemského parlamentu. Nesmlouvavost, s níž vystupuje proti radikálnímu islámu, jí vynesla nejen výhružky islamistů, ale paradoxně i odsouzení ze strany západních politických a intelektuálních elit. V roce 2006 odjela do USA a věnuje se mezinárodní politice. Její nejnovější kniha nabízí kritický pohled na islám, muslimský svět i západní politiku.