Horská myslivna - Zahradník-Brodský, Bohumil, 1862-1939 (Vysočina (Akcent), 2016)
Zdeňka Patovcová je krásná, leč nemajetná dcerka z profesorské rodiny a rodiče si tedy s jejím sňatkem dělají starost. Nesmělého učitele Gozaríka odmítá ona sama, neboť jí připadá nudný a nehezký; adjunkta Čahelu, kterého má ráda, zavrhnou naopak její rodiče, protože ho považují za nezodpovědného opilce. A tak se Zdeňka na jejich nátlak provdá za myslivce Sulína, zatrpklého podivína, a ten jí život promění v peklo. Jiskřička naděje na lepší budoucnost svitne s narozením dcery, ale brzy zase pohasne... Po násilné smrti manžela musí jít Zdeňka společně se svou dcerou vlastní cestou a konečně najít štěstí pro sebe i své dítě.