Doživotní ztráta svědomí : dramatické kapitoly z historie stíhání nacistických válečných zločinců - Cílek, Roman, 1937- (Utajené operace, 2016)
"Spravedlnost a pravda jsou dva příliš jemné hroty, než aby se do nich přesně strefily naše tupé nástroje," vzkazuje nám přes horizont několika staletí francouzský myslitel Blaise Pascal. Tři dramatické, dějem nabité justiční případy, formou čtivé literatury faktu do všech podrobností popsané v této knize, tuto pravdu jen znovu potvrzují. Představa, že za zločinnou érou nacismu a jednotlivými jejími aktéry bude soudními cestami učiněna tečka podobající se vykřičníku, se naplňovala jen velmi obtížně a s výsledky nejistými. Na stránkách této knihy se o tom čtenáři mohou názorně přesvědčit.