Spící spravedlnost - Vopěnka, Martin, 1963- (Fragment, 2012)
V románovém příběhu Spící spravedlnost se rodiče na celém světě probouzí z mnohatýdenního záhadného spánku. Svět se mezitím od základu změnil. Svět, ve kterém zůstali vzhůru jen bezdětní dospělí, mládež a děti (popsaný v předešlém románu Spící město) byl nebezpečný a nepřátelský. Příležitosti se chopily zločinecké bandy i nepoctiví jednotlivci. K nejohavnějším zločinům, které tyto bandy páchaly, patřil i obchod s dětmi.Čtyři sourozenci, dětští hrdinové románové trilogie, tohle všechno přežili díky vzájemné lásce, podpoře a díky neochvějné víře v dobro. Nyní se tedy spící rodiče probudili, ale kupodivu jen ti, jejichž děti jsou v pořádku. Ti, jejichž děti mezitím zmizely, dál spí.Probuzení rodiče ovšem nemají tu zkušenost, kterou udělaly jejich děti. Ano, děti mají nyní více zkušeností než jejich rodiče a větší odpovědnost za svět, ve kterém žijí. Zatímco rodiče se ke zločinům spáchaným v době jejich spánku už nechtějí vracet, děti prosazují spravedlnost. Každý zločin přece musí být spravedlivě potrestán. A tak nezbývá, než aby se děti na vlastní pěst pustily do nebezpečného pátrání. Podaří se dětem spící spravedlnost probudit?