Esesáci z Treblinky - Baxter, Ian, 1936- (Víkend, 2012)
Treblinka je pravděpodobně jedním z nejméně proslulých koncentračních táborů, a přesto tu bylo v průběhu jejího krátkého fungování zavražděno kolem 800 000 Židů. Kniha odhaluje na základě nedávno objevených materiálů, z nichž některé nebyly dosud nikdy publikovány, vnitřní provoz tábora - od technických ,novinek' v oboru masového vraždění až po každodenní život vrahů. Kdo však byli ti muži, kteří řídili vyhlazovací tábor a kteří se na tuto práci často přihlásili dobrovolně? Byli to obyčejní lidé vykonávající děsivé rozkazy, nebo nelítostné zrůdy?