Bouře - Sem-Sandberg, Steve, 1958- (Paseka, 2017)
Neměl jsem se na ostrov vracet, ale vrátil jsem se, říká Andreas na začátku své cesty za záhadami vlastní minulosti. Mlhy, které ostrov pravidelně obestírají, visí nad příběhem jako nevyřčená vina a vše se postupně noří do nejasných kontur toho, s čím se navrátilec setkává: dědictví po právě zemřelém pěstounovi, nevysvětlitelné odmítavé chování sestry Minny, stopy po tragicky zahynulých rodičích i osoba ostrovního vládce Kaufmanna, zrádce, který si po válce odseděl svůj trest. Možná ale není zrada jediný Kaufmannův zločin. Možná rodiče nezahynuli při leteckém neštěstí, jak se na ostrově vypráví. Možná žijí obyvatelé ostrova ještě dnes, v roce 1995, pod vlivem prokletí zrozeného před více než padesáti lety a možná tu není jistého vůbec nic. Navrstvenou horu otázek řeší vyprávění, jehož shakespearovské souvislosti nejsou náhodné, s hypnotickou silou blízkou detektivnímu žánru.