Daniela Kolářová : nezaměnitelná herečka z pohledu autora - Chmel, Ladislav, 1941- (Petrklíč, 2012)
Herectví lákalo Danielu Kolářovou od dětských let, i když zprvu uvažovala o sportovní kariéře. Lákala ji lehká atletika, gymnastika a dokonce i ženský fotbal. Nakonec zvítězilo herectví. Po absolvování DAMU v roce 1968 následovalo první angažmá v libeňském divadle S.K.Neumanna a dva roky poté dostala nabídku na angažmá v Divadle na Vinohradech.