Zamilovaný císař - Kupka, Jiří Svetozar, 1921- (Šulc - Švarc, 2008)
Historický román o habsburském císaři Josefu II. Pro svou lásku k operní pěvkyni se odvážil činů, které mu přinesly více štěstí, než když jako panovník řešil neřešitelné