Má půvabná žena v blázinci : autobiografie - Lukach, Mark (Anag, 2018)
Autobiografický román mladého amerického pedagoga a spisovatele vypráví o tom, jak duševní choroba jeho milované ženy změnila jejich život v peklo. Mark se za studií seznámí s temperamentní a úchvatnou italskou dívkou Giulií a vzájemné okouzlení končí sňatkem. Mark se vrhne na dráhu středoškolského učitele a energická Giulia realizuje své manažerské ambice. Po několika měsících idyla končí. Giulia prodělá nečekaný atak psychózy. Po krátkém pobytu v léčebně se dozvídají fatální diagnózu - bipolární porucha. Další epizody choroby na sebe nenechají dlouho čekat. Mark vidí, jak se jeho milovaná osoba mění v uzlíček nervů, strachu a zoufalství. I on podléhá pocitům viny a ze všech sil se snaží, aby Giulia neztratila pocit svobody a důstojnosti. Jeho snahy se ještě znásobí po narození syna Jonase.