Velká kniha herců první republiky a protektorátu - Bartoň, Jiří, 1957-
Zdaleka nejen filmografii a stroze rekapitulující životopis pětadvaceti filmových hvězd přináší Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Publikace se totiž zabývá i předtím nepříliš zveřejňovanými skutečnostmi a snaží se jít pod povrch faktů. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství jednotlivých osobností a samozřejmě rozebírá jejich dílo a postoje. Vedle kapitol věnovaných dodnes známým umělcům, jako byli Vlasta Burian, Jiřina Štěpničková, Věra Ferbasová, Karel Hašler a mnozí další, se čtenář seznámí také s osudy pozapomenutých hereček Jarmily Bechyňové nebo Zdeny Kavkové. Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby, ve které žili a tvořili.