Wild : příběh Shackeltonovy expedice - Messner, Reinhold, 1944- (Jota, 2018)
Skutečný příběh Shackletonovy expedice, která roku 1916 uvízla na malém ostrůvku nedaleko pobřeží Antarktidy. V roce 1914 vyráží anglický dobrodruh Frank Wild společně s významným polárním badatelem Ernestem Shackletonem a šestadvaceti dalšími muži na „poslední výpravu na Zemi“ s cílem přejít Antarktidu. Loď Endurance se však o ledovec rozdrtí dříve, než expedice vůbec dorazí k výchozímu bodu. Po celých pět měsíců muži driftují na ledové kře směrem na sever. Jenže kra se jim začíná pomalu rozpouštět pod nohama. Posádka se nakonec zachrání na ostrůvku, na kterém by je však nikdo nehledal - toto místo neznají ani velrybáři. A navíc v Evropě zuří první světová válka. Zatímco se Shackleton vydává s hrstkou mužů na malém člunu pro pomoc, na ostrově v neustálé tmě a příšerné zimě zůstává pod vedením Franka Wilda dvaadvacet trosečníků. Po celou antarktickou zimu v tom nejhorším vězení na světě udrží Wild ve svých mužích víru v záchranu - a to díky síle své osobnosti. Nakladatelská anotace.