Klára miluje matikáře - Robošová, Barbora (Čtení pro dívky, 2013)
Třináctiletá Klárka žije s maminkou, babičkou a osmiletým bratrem Samuelem. Tatínek ji už před lety umřel, což je pro Klárku i nadále bolestné a má pocit, že v rodině bez něj zůstala nezacelitelná mezera. Maminka i babička jako by se mnohem víc zabývaly jejím bratříčkem, takže si připadá osamělá a spřádá sny o tom, jak by jejich rodina mohla být zase kompletní. Když na jejich základní školu nastoupí nový učitel matiky, Klárka má pocit, jako by se vrátil čas: neuvěřitelně se podobá jejímu tatínkovi. Zatímco její spolužačky z něj mají jen legraci a čtyřicetiletý pedagog jim pochopitelně připadá jako stařec nad hrobem, Klárka se začíná těšit na hodiny matematiky.