V cizím hrobě - Rankin, Ian, 1960- (BB/art s.r.o., 2013)
Uplynulo pětadvacet let od chvíle, kdy se John Rebus objevil na scéně, a protože teď, v důchodu, se na řešení odložených případů může podílet jenom jako civilní zaměstnanec, touží po návratu do přední linie. Když se jeden z dávných případů znovu otevírá, nenechá si ujít příležitost s kriminálním oddělením aspoň spolupracovat. Ale jelikož na jeho tvrdohlavosti a metodách se nic nezměnilo, brzy způsobí problémy jak sobě, tak bývalé kolegyni Siobhan Clarkeové; situaci dál komplikuje jeho starý protivník Ger Cafferty i nový boss edinburského podsvětí. Navíc Rebusovu návratu do řad policie hodlá zabránit Malcolm Fox z policejní inspekce, který je o Rebusově zkorumpovanosti pevně přesvědčen, a proto ho má neustále na mušce. Rebus se přesto vytrvale snaží zjistit pravdu o sérii zdánlivě nesouvisejících zmizení několika mladých žen, ačkoli tím ohrožuje vlastní život i kariéru nejbližších spolupracovníků.