Tisíc a jedna noc - Bardet, Daniel, 1943- (Skvělá díla světové literatury, 2013)
Všechny pohádky a příběhy Tisíce a jedné noci jsou vypravovány v rámci příběhu, jehož hlavními postavami jsou král Šahriár a dívka jménem Šahrazád. Král nechal každou svou nevěstu ráno popravit. Šahrazád jej však požádala o dovolení vyprávět příběh. Šahrijár souhlasil a tak Šahrazád vyprávěla králi po dobu tisíce a jedné noci příběhy, které byly tak dlouhé, že nikdy nekončily se svítáním, přičemž král byl vždy zvědav na pokračování. Když Šahrazád své vyprávění, během kterého porodila králi tři syny, dokončila, nechal jí Šahrijár pro její moudrost, věrnost a lásku k němu na živu. Rozsáhlý a literárně hodnotný text pohádkových příběhů je plný fantazie, nadpřirozených bytostí, čarodějných předmětů, létajících koberců, kouzel a zaklínadel. V závěru knihy je text vysvětlující původ a historii příběhů Tisíce a jedné noci